Google Analytics 4 instellen

Google Analytics 4 instellen

Google Analytics-4 instellen, in 4 stappen

 

Google Analytics 4 instellen is niet moeilijk. De nieuwste versie van Google Analytics gaat de oude, Universal Analytics, vervangen.

Mis geen website data en installeer zo snel mogelijk de nieuwe Google Analytics GA4 property in je Analytics account.

1 juli 2023 stopt Google met Universal Analytics. Zorg dat je voor die tijd de Google Analytics GA4 property hebt ingesteld. GA4 is onder de motorkap helemaal anders. Je kunt geen data van de oude property naar de nieuwe meenemen.

Je kunt na 1 juli 2023 nog wel de Universal Analytics rapporten inzien maar nieuwe data zal vanaf 1 juli 2023 alleen in Google Analytics GA4 te zien zijn.

Na de upgrade heb je 2 versies die voorlopig naast elkaar data verzamelen (UA en GA4).

Gelukkig is het niet moeilijk om een nieuwe GA4 property aan te maken. Je oude UA property blijft gewoon werken, in je nieuwe GA4 property begin je opnieuw met data verzamelen. Waarom dan nu al upgraden? Omdat je dan komend jaar al data verzamelt in GA4. Hoe? In 2 stappen.

 

Stap 1. Nieuwe property aanmaken

Ga in Google Analytics naar ‘Beheer’ (linksonder). Klik op de property die je wilt upgraden. Klik op ‘Upgraden GA4.’
Klik op ‘Aan de slag’ en voilà, je nieuwe property is gemaakt.

 

Stap 2. Google Analytics 4-tag op je website plaatsen

Nu je de nieuwe GA-4 property hebt aangemaakt moet je je Google Analytics 4-tag op je website plaatsen. Klik op ‘Taginstallatie’ en daarna op ‘Gegevensstreams.’ Je hebt dan een aantal manieren om de trackingcode op je website te plaatsen. Met de Algemene sitetag (tag.js) of via Google Tag Manager. Log in op Google Tag Manager (of maak een account aan). Bij ‘Webstreamgegevens’ vind je je metingen-id. Sla alles op en publiceer je gegevens.

 

Stap 3. Test de GA4-installatie

Kijk of het werkt. Ga in Google Analytics naar ‘Rapportage’ en klik ‘Real-Time.’ Je ziet daar hoeveel bezoekers er ‘nu’ op je website zijn. Bezoek je website, en de teller springt op 1 (of je ziet een hoger getal, als er ook andere bezoekers op je website zijn).

 

Stap 4. Google Analytics GA-4 configureren

Als er bij stap 3 metingen zijn binnengekomen, dan verzamelt Google Analytics-4 data.  Je kunt GA-4 voorlopig blijven gebruiken naast Universal Analytics. Op het moment dat Google, Universal Analytics niet meer ondersteunt, kun je volledig overstappen naar GA-4 en verder werken met de data die je al hebt opgebouwd.

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, begint het echte werk. Je wilt natuurlijk weten wat er op je website gebeurt.

Wil je het maximale uit je statistieken halen, dan ga je werken met gebeurtenissen, filters en conversies. Hierover later meer. Heb je vragen over het instellen van Google Analytics GA-4, neem dan contact op, ik help je graag.